Tuesday, November 27, 2018

#JALAN JALAN KE TURKI #ISTANBUL@EUROPE SIDE


 #ISTANBUL@EROPAH SIDE

kali ni kami cerita bab...
 Istanbul sebelah Eropah pula...

cerita bab Istanbul @Asia Side..
kat sini... Istanbul @Sebelah Asia


@Taksim Square
kami memilih untuk tidor sebelah Taksim Square...
tidak di sebelah Sultanatmet...
kalau sebelah sini...
malam dia meriah sikit...
 kalau dibandingkan dengan sebelah sana...


sebelah taksim ni..
dia popular dengan jalan ni...
İstiklal Avenue or Istiklal Street
 "Independence Avenue"

depa dakwa jalan ni...
 pernah dikunjungi hampir 3 juta orang...
 dalam satu hari dihujung minggu.


sepanjang berada disini...
kami melalui jalan ni ..
siang/malam...
memang sentiasa ramai orang...
walaupun dipagi dini hari...



antara acara yang terjadi disini...
 Istanbul International Film Festival..
Gay Pride Istanbul....
Gezi Park protests...
March 2016 Istanbul suicide bombing...

jalannya1.4 kilometer panjang, 
yang menempatkan butik, kedai muzik, 
kedai buku, galeri seni, pawagam, teater, 
perpustakaan, kafe, pub, 
kelab malam dan pemuzik jalanan, 
patisserie sejarah, coklat dan restoran.





#historic tram
tram ni dia  pi balik satu jalan ni ja...
 @Istiklal Street


untuk penjimatan...
kami syorkan ambik ni..
Istanbul Touristpass...
dia boleh beli untuk..
2 hari...3 hari.. atau 7 hari...
gunanya sama... cuma kalau 7 hari boleh santai2...
dan harga dia mahaila sikit dari 2 hari punya...
hampa pi kat website dia untuk tengok apa yang free...

#dalam Funicular nak turun kebawah..

kami memulakan perjalan...
 nak guna Istanbul Touristpass...
kami ambik untuk 2 hari... sedikit padat...
1. Hagia Sophia...
kami ikut Istanbul Walks...
semua tu dah dibayar dalam...
 Istanbul Touristpass...

kawasan Sultanahmet ni..
yang ada... Hagia Sophia.... Topkapi Palace...
dan juga Grand Mouse... Masjid Biru tu...
biasanya bas tak boleh masuk kesini...
pelawat semua kena jalan kaki masuk...
ikutlahlah bas tu tinggalkan kat mana...
tapi kalau kita naik train depa T1...
kita boleh turun kat kawasan tu..
Sultanahmet Station...
sepelaung ja dari kawasan semua2 tu...

#Train T1 depa...
kalau naik train ni T1...
dia berhenti dalam kawasan Sultanahmet...
#Station Sultanahmet...

ini group kami Istanbul Walks...
biasanya sekitar 15 orang saja satu kumpulan...
Hagia Sophia Museum...
@Church of Divine Wisdom 
kena buat tempahan awal...
sebelah pagi atau sebelah petang...
pemandu kami kali ni awek...
depa ada pejabat kat kawasan Sultanahmet...
disitulah tempat berkumpul...

Hagia Sophia  @Ayasofya
adalah bekas katedral patriarki Kristian Ortodoks Yunani, 
kemudian menjadi masjid empayar Uthmaniyyah 
dan kini sebuah muzium...

kalau kita pandang depan....
Hagia Sophia Museum...
belakangnya pastilah Grand Mosque...
#Masjid Sultan Ahmet... @Masjid Biru 


jika masuk guna...
Istanbul Touristpass.,,
tak payah beratur.... ada laluan khas...


kalau mai bersendirian...
boleh sewa menatang ni..
audio guide...
pintu masuk utama...
Hagia Sophia  @Ayasofya



kami belanja gambar jalah...Hagia Sophia 



depa ada kepercayaan tentang lubang kat tiang ni...

dah penat berjalan/mendengar cerita depa...
jom sambung pi masjid pula...


Sultan Ahmet Camii dari jauh...

pintu masuk utama...
Sultan Ahmet Camii dari dalam...
kalau lelaki nak solat boleh masuk ikut sini...
tak payah beratur..ikut pelawat masuk sebelah kanan...


ni pintu masuk utama depa dari luar......
yang wanita... kena tutup aurat/kepala...
depa beratur ambil baju dan tudung kepala...
lelaki kalau nak solat boleh ja ambik wuduk sebelah tu....
boleh terus masuk guna pintu nak pi solat...
#Sultan Ahmet Camii... @Masjid Biru 

Masjid Sultan Ahmet adalah masjid bersejarah...
 juga sebuah tapak pelancongan yang popular..
 Masjid Sultan Ahmet...
 sehingga la ni berfungsi sebagai masjid

ruang solat untuk lelaki....
perempuan sebelah kanan/belakang


ini station T1..
Sultanahmet Station...

selepas keluar masjid tadi...
kami keluar dari Istandul Walks...
nak kejar Hop On Hop Off ni...
takut tak sempat...

kalau nak explore istanbul bahagian Eropah...
dengan cepat.. 
naik yang ini...dia berhenti tempat2...
tarikan pelancong...





ramai penumpangnya.... semua duduk kat luar...
kami tak tahan lama...
masa dia patah balik.. kami lari turun bawah...
sejuukkk..
view dari dalam bas...
port Eminonu Iskelesi...

view dari dalam bas...
Galata Tower...

depa kata dalam Istanbul saja ada 3,350 buah masjid...
yang ni Ominonu Yeni Cami @masjid
bersebelahan pintu masuk spice bazaar...

melintasi...
Golden Horn Bridge...

Nur Muhammad Lokantasi - Malaysia Restaurant
terletak dikawasan Sultanahmet...
Alemdar Mh., 
Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd.
 No:6, 34110 Fatih/İstanbul, Turkey

lepas naik bas Hop On Hop Off..
kami singgah sini...
pekena nasi masakan malaysia...
tengahari depa ada menu nasi campor...



di depan... hujung jalan ni..Hagia Sophia...
restoran Malaysia tu kat belakang kami...

lepas makan kami naik train balik ke Taksim Square...
nak lawat satu tempat lagi...
dah termasuk dalam Istanbul Pass tu...

kami tempoh..İstiklal Avenue
jalannya macam tu juga...
sentiasa ramai orang...

distinasi kami kat sini pula...
@ Madame Tussauds Istanbul
 adalah muzium lilin
yang terletak di İstiklal Avenue ni...

Wax sculpture of Sabiha Gokcen
dia adalah juruterbang tempur wanita Turki pertama


banyak patung2 artis kat sini...
@Madame Tussauds Istanbul...
banyak sangat kalau nak upload...
jadilah bergambar dengan banyak seleberiti..
hahaaa

sebelah malam nya kami sambung pula...
dinner kat atas cruise ni..
dikenali...Bosphorus Dinner Cruise...
di kendalikan oleh.. Turna Tour...
semua ni ditanggung oleh Istanbul Pass...

bergambar kat luar sebelum masuk...

dah masuk.. berswafoto lagi....

orang belum ramai masuk....
kami antara terawal...
sebab Port ni  dekat dengan Taksim...
@Kabatas Pier...

makanan pertama dah siap terhidang...


dewan dah mula ramai orang,,,

sambil depa dok makan Cruise ni dok belayar...
melalui Selat Golden Horn ni..



kat dewan ni lepas makan depa mempersembahkan...
beberapa tarian kebudayaan Turki...
dan yang menariknya...
pastilah tarian Bally Dance,Turki...



hari kedua.....
bersama Istanbul Walks lagi...
kali ni menyusuri Topkapi Palace Museum...
mamat yang ada jambul sikit tu..
pemandu tour kami hari ni..
masih ditaja oleh Istanbul Pass...


dia bawa masuk ikut pintu belakang...
menyusuri sebelah kiri Hagia Sophia...



pintu masuk utama...
Topkapi Palace
seingat kami ada tiga pintu..
tiga buah taman...
kaki kena kuat masa ni...
baru habis tamat perjalanan ini...





view ni menandakan tamat sudah..
istanbul walks bagi Topkapi Palace musium...
sebab kat bawah tu ada restoran..
jauh kat belakang tu..
istanbul sebelah Asia..


kami singgah sini lagi...
depa punya menu pukui 2 baru ada a la carte...
semalam menu makan nasi campur...


selepas makan kami terus menyusuri...
lawan arah ke Hagia Sophia...
menuju satu lagi distinasi...
nak tengok tarian sufi...
@Whirling Dervishes at Hodjapasha


ni antara kedai popular jual manisan kat istanbul..
kami syurkan brand ni...
insyaallah cukup sedap....
 panggung tarian sufi tu kat belakang ni ja...


tram T1...
lalu betul2 tepi kedai ni...
kat station... @Istanbul Sirkeci

ni tiket masuk nak tengok show tu...
@Whirling Dervishes
walaupun dah ada Istanbul Pass...
kita kena buat tempahan hari dan waktu...
sebab tempat duduk dia terhad...
masuk sini percuma dengan Istanbul Pass...







depa boleh pusing2 macam ni... 
15 minit tanpa henti...
berhenti tukar tempat...
 pusing lagi 15 minit...
dan berhenti tukar tempat...
dan pusing lagi 15 minit... hahaaa


ramai peminatnya...

memang penuh tempat duduknya...
kalau tak tempah.. tak dapatlah..
kat dalam tak boleh bergambar semasa show..


dah jom balik.. esok sambung lagi...
tunggu train T1..

hari berikutnya...
kami sampai lagi sini....
@Nur Muhammad Lokantasi 
hari ni nak merasa sarapan pagi pula...
nasi lemak..ayam goreng..telur mata...


mungkin pelajar2 kat sini...
depa tapau makanan...
dari loghat bahasa...
awek2 dari Indon....

pagi ni hujan...
dah habis sarapan...
hujan pun berhenti... alhamdulillah...
depa sekarang dah ada..
 bilik penginapan untuk disewa...

dari..Nur Muhammad Lokantasi ..
kami jalan masuk ke Grand Bazaar...
salah satu tempat yang popular kat sini...

bila masuk sini.. 
hampa ingat pintu masuk...
sat lagi tak jumpa jalan keluar....
kami masuk ikut pintu no 31...
sebelah sini banyak kedai juai borong...


Grand Bazaar di Istanbul...
 adalah salah satu pasar tertutup terbesar..
 dan tertua di dunia, 
dengan 61 jalan tertutup dan lebih 4,000 kedai..
depa dakwa sekarang ada 5,500 buah kedai...


dikatakan 250,000 sehingga 400,000...
 pengunjung setiap hari. 
Pada tahun 2014, 
ia telah disenaraikan tempat No.1
 di antara tarikan pelancong..
 yang paling banyak dikunjungi di dunia..
 dengan 91,250,000 pelawat tahunan




kami belanja gambar ja la no...


kami sempat cuba Iskander Kebab kat sini...



jamu mata dah...
jamu perut pun dah...
jom kita balik...
kami keluar ikut pintu no 191..
sebab nak naik tram T1 depa..
@ Station Beyazit...
kalau hampa naik tram mai Bazaar ni...
turun kat station ni..
bazaar tu seberang jalan ja...

dalam perjalan balik kami singgah sini sat...
pintu depan utama masuk ke Spice Bazaar...

@Bazaar Spice Istanbul..
adalah salah satu bazar terbesar di bandar ni..
 terletak dikawasan Eminönü..
di daerah Fatih, 
antara kompleks membeli-belah tertutup..
 yang paling terkenal selepas Grand Bazaar



  semua jenis rempah...
dan semua jenis manisan ... ada kat sini..





nak masuk toilet dia...
macam nak masuk hotel..
yang ni kena bayar... 1 Lira..


sebelum balik kami sempat singgah sini..
@Galata Bridge...
belakang tu Galata Tower...

di sebelah atas kenderaan guna...
dibahagian bawah dia ada restoran..


sambil makan...
 boleh tengok joran orang memancing kat atas tu....
sambil menikmati pandangan ...



kat atas Galata Bridge ni..
ramai kaki pancing...
depa juga ada sediakan joran untuk disewa..

makan sekian lah cerita kami..
di Istanbul sebelah Eropah ni...
moga sedikit sebanyak..
 memberi faedah buat semua...
ampun maaf dari kami...
jika terdapat apa2 yang tak menyenangkan...
insyaallah jumpa lagi..

keesokannya kami balik ke Muscat...
melalui Ataturk International Airport...
selamat tinggal Istanbul..Turki

1 comment:

acu yuhan said...

Hi menarik content. lets blogwalking and click ads. done follow u, follow me back http://acuyuhan.blogspot.com/ .thanks