Sunday, November 18, 2018

#JALAN JALAN KE TURKI #ISTANBUL@ASIA SIDE

 #ISTANBUL@ASIA SIDE

Bosporus atau Bosphorus bermakna sempit,
 selat semulajadi terletak di barat laut Turki.
 Ia membentuk  sempadan benua antara Eropah dan Asia, 
dan memisahkan Istanbul Asia dari Istanbul Eropah..
kawasan terikan pelancong kebanyakannya..
 berada di sebelah Istanbul Eropah..
@Sultanahmet

#Istanbul Eropah seberang sana...
kami cerita dulu bab Istanbul Asia...
nanti senang nak link...

tugu Taksim Square di belakang...
kami tinggal di hotel yang berada di Taksim Square...
di sebelah Istanbul Eropah
terletak diseberang selat/laluan air...Golden Horn..
lain perkataan seberang sana Sultanahmet..

kita mula perjalanan...
 ke Istanbul sebelah Asia..
ada 3 cara nak masuk ke Istanbul Asia ...
 dari Istanbul Eropah... 1. Jalan raya... 
melalui 3 Jambatan... 
dan yang popular Jambatan 15 Julai Martyrs..
2. melalui Metronya #Marmaray underground.. 
terowong kereta api di bawah Selat Bosphorus
3. melalui jalan laut...
perkhidmatan ferry yang popular disini..

kami keluar.... di luar waktu puncak..
sekitar jam 9.30 pagi... 
depa ada 6 laluan metro...
yang ni M2..  kami naik dari Taksim ke Yenikapi...
untuk ambik Marmaray Line..
satu2nya metro yang menyeberangi selat Bosphorus...  

ini satu2nya station metro...
betul2 ditengah2 jambatan melintasi Golden Horn
Station Halic.... dilaluan M2...




cantik station @Yenikapi..


masih ramai orang yang nak pi kerja ke seberang...
Asia Side...

sebelah kiri tu..Istanbul Eropah Side...
sebelah kanan tu Istanbul Asia Side...
tengah2 tu selat Bosphorus

station terakhir Marmaray..
@Ayrilik Cesmesi...
di sebelah Istanbul Asia Side...
kalau sebelah Eropah side Kazlicesme

sambung naik train lain M4...
di station yang sama...
nak menuju ke Kadikoy...
antara bandar yang popular..
di Istanbul sebelah Asia Side...



ini dalam M4.... metro no 4...
cantik kan...
laluan antara Kadikoy ke Tavsantepe..


kami dah sampai ke Kadikoy...
juga merupakan bandar pelabuhan..
kita boleh naik ferry dari sini...
 ke Istanbul sebelah Eropah...

Istanbul Eropah Side sebelah sana...
ini ferry station Kadikoy...
kita boleh naik ferry dari sini juga...
kalau nak ke Istanbul Eropah Side...

ini antara station ferry kat Kadikoy...


sebuah patung di Istanbul (sebelah Asia).

Kadıköy: monumen...
 tugu peringatan pembaharuan bahasa Turki..
Ataturk mengajar anak-anak Turki abjad Latin..

tengah tunggu tram kat pekan ni... Kadikoy..

nak charge talipon kat sini bukannya free...

ok dah sampai historical tram... 
tram ni dia buat 1 pusingan bandar Kadikoy ni...
kami ambik satu pusingan...
tak turun pun kat mana2 station...





ni pilot tram tu..hahaaa
pakai enko tu ja ganti stering...

ok.. jom pi balik ke sebelah eropah... 
esok kita sambung....
 pi Istanbul Asia Side naik ferry pula...

sebelum nak naik ferry topup kad dulu...
kita naik ferry ni macam naik metro juga...
tambang dia serupa juga...
masih guna Istanbul Kart....

kami nak ke seberang Asia...
waktu ni sebelah petang... orang belum balik kerja...
kami join depa sekali...

kami mulakan perjalanan nak ke Istanbul Asia Side...
kali ni kami naik ferry pula...
kami mula dari ferry station di Eminonu Pier..
mula2 masuk duduk sebelah dalam...
tingkat 1... ferry ni ada 3 tingkat dengan 1 deck...

depa ada beberapa ferry pier....
 yang menyediakan perkhidmatan ferry...
 ke Istanbul sebelah Asia...

ini kelebihan kalau naik ferry...
boleh menikmati pandangan yang mengagumkan..
kalau naik metro Marmaray.. 
tak nampak apa sebab lalu bawah laut...


kami test dok kat luar pula....
mula2 ok lah.. belum berlayar...
bila dah belayar baru terasa sejuk....

berlatar belakangkan Galata Tower...
Istanbul Eropah Side...


kami tinggalkan Istanbul Asia....
kat belakang tu...

ni pula kat depan...
Istanbul Asia Side...
sambil menahan kesejukan...

kami dah sampai Uskudar terminal ferry...
di sebelah Istanbul Asia...
berlatar belakang... Mihrimah Sultan Cami...



kami tak sempat nak pusing2 bandar Uskudar...
masa tak mengizinkan...
itulah antara bandar yang kami jejak...
disebelah Istanbul Asia ni...
semalam kat Kadikoy...hari ni kat sini...
insyaallah...
 kita jumpa dalam cerita Istanbul Eropah pula...

Friday, November 9, 2018

#JALAN JALAN KE TURKI @BURSA


CAPPADOCIA KE BURSA

Kami sambung perjalanan kami..
jalan jalan ke turki..
dari Goreme @ Cappadocia kami balik ke Istanbul..
melalui airport depa di Kayseri..
ke Sabiha Gokcen Istanbul...
dengan Pegasus Airlines....
9:15 pagi dari Kayseri dan sampai Istambul jam 10:40


kami 10 orang dalam maxivan ni...
depa kutib penumpang sekitar Goreme...
kami bertolak jam 6:30 dari Goreme...
depa charge 30 lira setiap kepala...
sekitar RM 23 sorang...

waktu ni ada 2 flight ja...
satu ke Sabiha Gokcen dan Atartuk Istanbul
Pagesus dan Turkish Airlines..


alhamdulillah.. dipermudahkan perjalanan
flight ikut jadual...
kami tak terus masuk Istanbul...
kami koner sikit masuk Bursa dulu...
2 malam di situ sebelum masuk Istanbul...

depan Sabiha Gokcen Airport ada bus station...
kalau nak masuk Istanbul guna public tranport..
memang naik kat situ...
 kalau ke istanbul dia turun kat Taksim Square..
bus tak masuk ke kawasan Sultanahmet..
dari Taksim kena naik teksi/metro kalau nak ke Sultanahmet.
kami masuk Bursa dari sini...
hingga ke Bas Terminal Bursa...
@Bursa Sehirlerarasi Otobus Terminali
kalau kat KLIA dan KLIA2 terminal bas kat tingkat bawah ja...

ni kios tempat beli tiket...
kalau ke Bursa tambangnya 35 lira sehala..
sebagai pelancong depa nak tengok Passport..
sebelum bayaran dibuat...

ni tiket dia...

kami mai lambat yang tinggal belakang sekali...
tinggai satu ja kosong...
bas depa selesa... pemandu dia bawa pun ok...
benarlah depa dok kata pemandu bas depa cermat...

@Bursa Sehirlerarasi Otobus Terminali
kami dah sampai Bursa..

#Bursa..
Bursa adalah sebuah bandar besar di Turki, 
terletak di barat laut Anatolia, 
dalam Wilayah Marmara. 
Ia adalah bandar terpadat keempat di Turki 
dan salah satu pusat metropolitan yang paling maju di negara ini. 
Bandar ini juga merupakan pusat pentadbiran Wilayah Bursa.

cantik dalam dia...
nak masuk kena scan semua bag...
macam kat Airport...


#Bursa Iskender Kebabi
kami cari yang ni dulu...
kebab keluarga Iskender....
depa kata asal kebab dari sini.. Bursa..
juga dari keluarga Iskender ni...


ini nama nya Iskender Kebab...
bawah roti pita... daging kambing dan yougurt...
dituang Lamb butter di atasnya... 
sat nak telan air lior... haaa

menu tengahari kami...
ini kali pertama kami makan Kuskus...
sebelah kanan tu..macam nasi juga rupanya..
#Couscous is a Maghrebi dish of small steamed balls..
 of crushed durum wheat semolina

tu hotel kami untuk 2 malam di Bursa ni...
dari Bas Terminal tadi kami naik Teksi..
30 minit juga... boleh ja naik bas dari situ...
tapi dia turun kat Ulu Camii...@Masjid Ulu 
tapi kena jalan sikit dalam 8 minit..
malas nak seret bag..
tambahan hari ni sabtu..ramai orang...
depa ada Metro train..BursaRay...
tapi tak ada laluan masuk ke pusat bandar...
kalau dari terminal bas...
depa kata coming soon...

pandangan dari hotel kami...
depan tu jalan utama pejalan kaki...
kereta tak boleh masuk...
kiri hala ka Metro sattion....
kanan hala ke Ulu Camii...

depa kata setiap hari begini lah...
kecuali hari minggu ada beberapa kedai tutup...
dan ada yang buka lewat sikit...


ini laluan Haritage Tram depa...
betul2 tengah laluan yang ramai orang....
kalau malas jalan boleh naik ni.. sehala 1 lira saja..
satu hala... pi balik...
depa ada 2 tram...


ni antara jualan popular kat sini..
buah berangan panggang...
apasal buah depa besaq2...
depa kata kat bursa paling banyak buah ni..




depa ada banyak kawasan bazaar...
jenuh nak jalan...
tapi barang2 kat Bursa lebih murah dari Istanbul...



restoran ni... sedap sangat agaknya...
siap sanggup beratur...
satu deret sini..semua kedai makan...
kami cuba Iskender kebab kat salah satu kedai..
sebelah tu Bursa Kebab...
tak mengecewakan...
Kebab kat Bursa memang sedap...

yang ni kebab ke 2 kami makan kat Bursa...
#Iskender Kebab...
antara masjid yang popular kat Bursa ni..
Ulu Camii... Grand Mosque of Bursa...
dibina dalam gaya Seljuk, 
pada zaman Sultan Uthmaniyyah Bayezid I 
 antara tahun1396 dan 1399. 
masjid ini mempunyai 20 kubah dan 2 menara


tempat ambik wuduk tengah2 alam..
siap ada towel untuk lap lepas berwuduk..

tuala kau...
depa tak pakai tisu... macam kat Oman..


sambung pusing2 Bursa...
kebanyakan kedai depa berbumbung..

#Simit
Simit adalah roti bulat, 
yang biasanya bertatahkan dengan biji bijan atau, 
biji popi, biji rami atau bunga matahari..
kena pandai pilih gerai mana...
kalau hak sejuk/semalam punya dia keras sikit.. 

sambil menikmati Simit...
 depan Koza Han... 
depa kata pusat kain sutera...

kedai2 keliling dia memang banyak jual sutera...
tapi tengah2 dia ramai orang mengeteh/mengopi..




dalam banyak2 kedai yang ni menjadi tarikan kami...
depa jual senjata api selamba ja...
ingat nak masuk... seriyau juga...

sebut ja apa jenis kekacang....


kami tertarik minyak zaitun tu..
besa beli botoi kecik...
depa jual botoi besaq2...
bawah tu dalam tin lagi....


buah tin segar dari kebun belakang rumah...
 paling manis dan sedap kami makan...


bahagian ikan belum ada...
kami mai awai lagi.. 

tapi bahagian daging meriah...
hampa nak masak apa hari ni...
sup kaki kambing kat Nur Muhammad Istanbul..
memang sedaap...

 the Osmangazi Monument
the founder of the Ottoman Empire 
in Bursa 



Cesar of Sarajevo
di dataran Fomara Meydanı
kalau haus boleh pi minum...
katanya asalnya dari sana...
The old wooden fountain Sebilj on Bascarsija square 
is one of the most famous landmarks of Sarajevo city

pagi minggu depa ada bagi minum/makan free..
'sabil'...kat dataran Fomara Meydanı
depa pelawa kami... 
tapi kami dah kenyang baru sarapan kat hotel..

metro depa dalam pekan semuanya underground...
depa panggil BursaRay
5 minit berjalan dari hotel kami..
stesen Şehreküstü

ingat sebelah pagi kami nak pi Uludag...
tapi cuaca sikit mendung...kami tukar haluan dulu...
kami pi Port Mudanya...
cari tiket nak pi Istanbul esoknya...
kami bercadang nak ikut jalan laut...
tak mau naik bas...

beli Bursakart dulu...
ni mesin baru...
nasib baik ada bahasa orang putih...
hampa boleh juga pi beli kat kios sebelah tu...
harga kad 5 lira.. kami topup 10 lira...
naik bas dalam pekan nanti...
 pun bolih pakai kad ni juga...

ni hari minggu...
awai lagi tak ada lah sangat orang...
tunggu tengahari sat lagi...

last station metro dia...Emek..
kami sambung naik bas nak pi Port Mudanya...
lebih kurang 30 minit kami sampailah...


sepanjang jalan.. 
seluas pandangan pokok buah zaitun ja... 

dah port....
semestinyalah tepi laut...
hari minggu ramai kaum lelaki memancing...
sepanjang pesisir pantai ni...

dah sampai port Mudanya...
..sebuah bandar didaerah di Provinsi Bursa
... di rantau Marmara di Turki. 
Ia terletak di Teluk Gemlik


ni tiket kami... 34 lira sorang..sehala
kelmarin naik bas masuk Bursa 35 lira...
naik ferry lagi murah masuk istanbul dari Bursa..
besok pi Istanbul dari sini.. jam 2.00 petang

orang turki ni pendek2...hahaa
hampa tengok meja/kerusi dia...
macam kat tadika...

@Ata Park, 
tepi laut tu kat Mudanya...
the name of the Great Leader Mustafa Kemal Atatürk

depa kata nak senang mancing..
kat lubuk batu... hahaaa

ni lubuk batunya...

Bursa Teleferik... #Bursa Cable Car
juga disebut orang..
Bursa Uludağ Gondola
sebelah tengahari kami ke sini...
cuaca sedikit berkabus...
kadang2 ok nampak cerah...

biasanya musim salji depa naik keatas main ski...
kat atas tu #gunung Uludağ
kawasan peranginan ski dan taman negara 

kalau bukan musim salji...
 depa naik tengok view yang cantik..
sambil mengeteh...



kat atas dah musim luruh...
salji dah nak turun la tu..

#Mt. Uludağ 
Uludağ bermaksud "gunung yang hebat".
Mt. Uludağ adalah..
 gunung tertinggi di rantau Marmara. 
Puncak tertinggi adalah Kartaltepe..
 pada ketiggian 2,543 m (8,343 kaki). 

kawasan ini adalah pusat..
 popular untuk sukan musim sejuk seperti ski..
 dan taman negara yang kaya flora dan fauna. 
aktiviti musim panas popular dengan
 trekking dan perkhemahan...

station akhir cable car tu...#Sarıalan Yaylası
station no 3...
station no 2 tadi.. #Kadıyayla 
 kalau musim salji baru boleh sambung..
 naik atas lagi...station no 4 #Oteller


berkabus belakang tu...
cakap pun berasap...

dah turun bawah...
ingat nak naik tram no 2 kat Bursa ni...
tapi mata tertarik pada kedai kebab yang dicari..
kat seberang jalan...
#kebapçı iskender
depa dakwa dari keturunan asal kebab...
dengan hidangan istimewa Iskender kebab...

kami pun tumpang beratur...
depa jual satu menu ja...
iaitu Iskender kebab


depa ada 3 chef serentak...
sorang bakar roti... 
bakar daging  dan sorang tukang sediakan...
depa guna arang bakar daging tu...

muka gumbira dah dapat masuk...


Iskender kebab...
sebab ini ja beratur panjang...
tak putus2...
yang menariknya...
 depa tuang lamb butter depan kita...

salasilah keturunan depa...

Gazi Orhan Parkı 

ini tram no 1 depa...


sebelum balik...
 sempat lagi pi pusing pasar depa pagi2...
barang2 kat sini murah2 jika dibandingkan dengan Istanbul...






alhamdulillah... dah nak ke Istanbul...
macam semalam.. naik BursaRay..
tukar naik bas ke Mudanya...
bag masih belum beranak..


alhamdulillah.. dah sampai Mudanya...
ferry kami kat belakang tu...
jam 2.00 petang.. 
di jangka sampai Istanbul jam 4.00 petang..

lepak dulu...
sambil makan tengahari...
sini tepi laut.. semestinya menu Balik..@Ikan

kalau kat sini...
susah hampa nak cari tempat charge talipon...
sebab semuanya kena bayar...
ni mesin nya.. masuk duit...
tekan no berapa wayar talipon hampa guna...
lamanya ikut duit hampa masuk berapa... 

ferry dah sedia untuk berangkat....
biasalah semua barang/orang kena scan sebelum masuk..


suasana dalam ferry tenang ja...
tak nampak pula depa bawa budak2..
mungkin bukan waktunya...
ferry ni 2 tingkat..


bag depa susun kat depan sekali...
ada ruang kat situ...
lagipun senang nak turun nanti...

tak boleh nak lepak luar...
mungkin sebab ferry ni laju kut..

alhamdulillah kami dah sampai Istanbul...
kat port Eminonu... dekat dengan Galata bridge..
senang ingat dekat dengan Spice Bazaar...

#T1 Tram depa..
bila mai sini..Istanbul..
biasa nya depa sewa hotel di kawasan Sultanahmet..
tapi kami ambil kawasan Taksim Square..
nanti kami cerita sebabnya...
dari Port Eminonu.. kena naik train pi Taksim Square...
naik Tram depa T1 ke Kabatas...
kemudian tukar naik Funikuler ke Taksim...

#Taksim Funikuler
sebenarnya train juga...
cuma dia guna kabel tarik train tu ke atas...

dalan Funikuler depa...

kami dah sampai Taksim Square...
keluar ja dari train station tu..
 hotel kami sebelah kiri...
belakang Mc Donalds tu...
lupa ambik gambar depan hotel...

alhamdulillah dengan izinnya..
perancangan setakat ini seperti yang dirancang...
cuma tukar waktu pi Uludag dan Mudanya..
pagi ke tengahari...
insyaallah kita sambung nanti...
 kami dah di Istanbul..